Terje Bergesen – 17.11 – 03.12.23

“TRÆR” Terje Bergesen i galleri Pause 17.11—03.12 2023

Terje Bergesen

Terje Bergesen  er født i 1961 han er Bergenser med stor B! Han er utdannet fotograf og har drevet kommersielt med reklamefotografering, og undervisning i foto ved Kunsthøyskolen (SHKD) i en årrekke.

De siste 30 årene har han arbeidet dedikert med flere forskjellige kunstneriske prosjekt. Temaene fotograferes nesten alltid i serier. Boken TRÆR/TREES ble utgitt på eget forlag for noen år siden. Han har hatt et større utsmykkingsprosjekt for Helse Bergen, og noen lokale utendørs pop-up utstillinger. Høsten 2021 kom diktsamlingen «Tilfluktsrom» ut med tekster av Atle Moe, og fotografier av Terje Bergesen.

Det arbeides for tiden med en rekke foto prosjekter. Dette er serier og sammenstillinger som gjerne går over 10 til 15 år. Motivene er enten tidløse, eller fremstår som tidskapsler. Bildene av enslige trær med personlighet, er et tidløst prosjekt, som er fotografert gjennom 15 år.

Dette sier Terje Bergesen om prosjekt TRÆR:

Jeg har alltid vært fasinert av trær. Fra jeg som liten gutt plantet en liten bjørk i hagen. Som barn beundret jeg «Bjerk i storm», av I.C.Dahl , som min gamle tante hadde en reproduksjon av på stueveggen.

I voksen alder har jeg studert trærnes form og «personlighet». De symboliserer for meg vekst, styrke og sårbarhet. Artsbestemmelse har vært underordnet treets grafiske form. Trærne fremstår som en metafor på menneskene. De ligner på hverandre, og landegrenser finnes ikke. Jeg har derfor vært på leting etter sammenfallende «personligheter» i uttrykksformen. Utsnittene og omgivelsene er klassiske og tidløse.

Du har kanskje også ditt spesiell tre? Ha omsorg for det.